Ферма „Боженски чифлик”

Ние, от „Боженски чифлик”, милеем за природата и се стремим всички продукти, произведени от нас да бъдат екологично чисти.
Всичко, създадено в семейната ферма е плод на вече 3 поколения и повече от 20 години труд и любов към животните и природата.

Млечни крави
Фермата за млечни крави е създадена през 1992 г. с една крава дялов капитал от ликвидиращото се ТКЗС и закупуването на още 4 крави през 1993 г. От 1995 г. се води целенасочена селекционна дейност и изкуствено осеменяване с бикове от Черношарена порода, а от 2001 г. се преминава към работа с бикове от Кафява порода. Фермата е първа категория. В момента във фермата се отглеждат 35 крави и 28 телета.
Фермата предлага едноседмични мъжки телета за продажба и сурово краве мляко.

Месодайни овце
Породата Ил дьо Франс е създадена във Франция чрез кръстосване на овце майки от породата Рамбуйе с кочове от породата Лейстър с цел да се получават животни с добра месодайност и със средно нежна вълна. Живото тегло на възрастните овце майки е 65-70 кг., а на кочовете – 110-125 кг. Агнетата на тримесечна възраст достигат 30 кг., а на шестмесечна – 50 кг. Месото им се цени особено високо поради по-малкото и равномерно разпределение на тлъстините по трупа. Породата е широко разпространена в много страни. При нашите климатични условия овцете се аклиматизират добре и развиват сравнително висок прираст. Разплодниците се използват за промишлено кръстосване във всички райони на страната. От 2004 г. във фермата се извършва поглъщателно кръстосване на местни старопланински овце с елитни кочове от породата Ил дьо Франс. Фирмата е основател и член на Асоциация за развъждане на Ил дьо Франс в България.
Фермата извършва продажба на агнета, овце и кочове, чистокръвни и висококръвни кръстоски от породата Ил дьо Франс.

Български овчарски кучета
Във фермата от 2002 г. се отглежда българско овчарско куче. Тези кучета са съпровождали древните българи през дългият им път от Азия до днешните ни земи повече от 13 000 години. Българите са взимали най-доброто от другите породи кучета, които са срещнали по своя път и като резултат на безкомпромисната селекция се получава българското овчарско куче. То придружава стада, охранява обекти и при нужда е изключително борбено. Животните са едри, масивни с горда осанка, излъчват самоувереност и жизненост. Телосложението им е хармонично с обилна космена покривка. Притежават масивни кости, с отлично развита мускулатура. Видът им излъчва сила и решителност .
Фермата извършва продажба на малки кутрета и работещи кучета Това може да е мястото, където да намерите вашето любимо куче. Развъдника е международно регистриран под името “Севар Куч – БГ”.

Пчелин
Пчелата се е появила 50 000 – 60 000 години преди човека. Много исторически паметници показват, че първобитният човек е познавал и обичал меда. Стенна рисунка в испанската пещера Паука, край Валенсия, свидетелства, че още преди 12000 години човекът се е научил да събира мед от дупките по дърветата и цепнатините на скалите, където по това време са живеели пчелите.
Според историческите сведения още волжките българи произвеждат и търгуват с мед и восък.
Когато Аспаруховите българи идват на Балканския полуостров, те продължават да се занимават с пчеларство. Климатичните и географските условия са благоприятни и  само малка част от земите са обработвани, а останалите са покрити с разнообразна  медоносна растителност. Така младата българска държава започва бързо да се развива като пчеларска страна и да конкурира Византия и съседните й европейски страни с висококачествени мед и восък. През XII – XIV в. България търгува с Италианските републики, Генуа, Дубровник, Венеция, Арабия, Византия и др.
И през вековете на робството, независимо от тежките условия, в които живеели българите, пчеларството продължавало да бъде тяхно любимо занятие. Рядко се срещали къщи без кошери.
През Средновековието пчеларството се е развивало предимно в манастирите. Имали са големи пчелини. Монасите съхраняват българската традиция в отглеждането на пчели, наблюдават и изучават, както пчелните семейства, така и продуктите им. Анализират качествата им, наблюдават ефекта им като лечебни средства, въздействието им различни оплаквания и постепенно навлизат и се настаняват трайно в българската традиционна аптека.

“Боженски чифлик” има регистриран пчелин  и предлага акациев, липов и билков екологично чист мед.
Във фермата ня „Боженски чифлик” се отглеждат и пъдпъдъци, кокошки различни породи, патици, гъски, зайци, прасета и калоферски кози.
Фермата извършва продажба на пъдпъдъчи и кокоши яйца.

Може да посетите обитателите на нашата ферма и да се запознаете с начина им на живот.
Цена: 10 лв. на семейство посетители